Besparen door hernieuwbare energie

Kan groene energie goedkoper zijn?

Hernieuwbare energie staat niet voor niets in de belangstelling. Stroom die is opgewekt door bijvoorbeeld windmolens, waterkrachtcentrales en zonnepanelen belast het milieu niet of nauwelijks, terwijl het tegenstelde het geval is bij centrales die fossiele brandstoffen gebruiken. Een kerncentrale is in de regel brandschoon, maar wanneer er iets fout gaat zijn de gevolgen voor flora en fauna niet te overzien.

Geen wonder dat de overheid het gebruik van de zogeheten groene energie wil stimuleren. Eén van de grootste zorgen van consumenten is echter de prijs van stroom. De tarieven hebben al de neiging om jaarlijks te stijgen, waardoor een overstap naar de duurder gewaande hernieuwbare energie niet gewenst is.

Maar wacht eens even – is groene stroom nu werkelijk duurder? Niet altijd, zo blijkt uit ons onderzoek. Zo zijn er consumentencollectieven die massaal korting afdwingen op de tarieven voor groene stroom. UnitedConsumers Energie is zo’n collectief, en dankzij de inspanningen van deze partij betalen klanten hetzelfde voor duurzaam opgewekte stroom als voor traditionele stroom.

Het milieu een extra handje helpen

Als je (nog) niet overstapt op groene energie zijn er andere manieren om te besparen op je energierekening en op die manier het milieu te ontlasten. Die manieren zijn grofweg in twee categorieën op te delen: zuiniger met stroom omspringen en zelf energie opwekken. Laten we beide categorieën iets aandachtiger bekijken.

Zuiniger zijn betekent de lichten uitdoen als je een kamer verlaat of tv kijkt, de modem en televisie ‘s nachts van het stopcontact loskoppelen en mobiele telefoons en laptops niet langer laten opladen dan strikt noodzakelijk is. Met andere woorden behoor je heel bewust met stroom om te springen. De besparing bedraagt dan al gauw enkele tientjes per jaar.

Een andere manier om stroom te besparen die met fossiele brandstof is opgewekt, is door zelf brandstof op te wekken. Dat kan met grote zonnepanelen op het dak, maar er zijn bijvoorbeeld ook lampen met mini-zonnecellen die zichzelf overdag opladen en ‘s avonds enkele uren gratis licht geven. Een andere manier om zelf stroom op te wekken is door middel van een kleine windturbine. Op deze manier bespaar je niet enkele tientjes, maar wel honderden euro’s per jaar.

In het laatste geval dien je eerst wel een investering te doen om de zonnecellen of de windmolen en de accu in huis te halen. De besparing die dit oplevert heb je echter binnen enkele jaren al terugverdiend, waarna jouw duurzaam opgewekte stroom compleet gratis is.

Comments are closed.