Biomassa energie

Biomassa energie; tijd voor actie?

Geloof jij in de opwarming van onze planeet en ben je overtuigd dat we allemaal dringend anders moeten gaan leven? Dan ben jij vast een van de vele Europeanen die al overtuigd zijn van het nut van biomassa energie. Biomassa energie is een van die vele vormen van nieuwe energie die ingezet kunnen worden om het verval van ons klimaat een halt toe te roepen. Nu alternatieve energiebronnen zoals zonne- of windenergie haast alle aandacht opeisen, lijken beleidsmakers de mogelijkheden van biomassa energie als een betrouwbare vorm van nieuwe energie wat links te laten liggen. Sceptici beweren namelijk dat biomassa energie als nieuwe energie niet bijzonder veel te bieden heeft. Zo zouden bepaalde vormen van biomassa energie helemaal niet goed voor het milieu zijn. Een dergelijke stelling bevat een kern van waarheid, maar het zou bijzonder onverstandig zijn om biomassa energie af te schrijven vanwege een aantal ongelukkige toepassingen. In het licht van de zoektocht naar betrouwbare én alternatieve vormen van nieuwe energie verdient biomassa massa onze aandacht meer dan ooit.

biomassa energie

Biomassa energie als nieuwe energie?

Wil je de argumenten van tegenstanders weerleggen, dan moet je eerst op de hoogte zijn van wat biomassa energie precies is.

  • Zonder in detail te treden, kan je aanhalen dat biomassa energie alle energie is die je uit organische materie kan halen. In dat opzicht klopt het dat je deze alternatieve energiebron niet kan omschrijven als een vorm van nieuwe energie. Kolen en gas zijn duidelijke vormen van biomassa energie; zulke bronnen kan je niet bestempelen als nieuwe energie.
  • Waarom loont het dan toch de moeite om het over nieuwe energie te hebben? Wetenschappelijk onderzoekt toont dag na dag aan dat verschillende soorten organisch materiaal makkelijk omgezet kunnen worden tot nieuwe energie. Dat betekent dat je planten en bomen tot energie kan veranderen. Met andere woorden, door in de natuur te investeren, creëren we als het ware een nagelnieuwe energiebron. Bovendien maken we aan de hand van biomassa energie uit planten een vorm van duurzame energie aan. De bomen die gebruikt worden, worden immers opnieuw geplant. Dat houdt meteen ook in dat biomassa als nieuwe energiebron volkomen energieneutraal is. Benieuwd hoe dat kan? De stoffen die bij de verbranding van biomassa energie vrijkomen, worden opgevangen door de bomen en planten die opnieuw werden aangeplant. Nood aan een recent voorbeeld van biomassa energie als nieuwe energiebron? Wat dacht je van palmolie!

biomassa energie

Biomassa energie; wat met het organisch afval?

Een bijkomend voordeel van deze vorm van nieuwe energie, is dat het organisch afval dat overblijft na de verbranding van biomassa energie als meststof kan worden gebruikt. In een ideale situatie zou er van afval geen sprake zijn, maar daar staat de wetenschap nog niet. Op dit moment wordt er hard gewerkt om deze nieuwe vorm van energie klaar te stomen voor gebruik binnen het gezien. Wie weet gebruik je zo in de toekomt je overtollig fruit als biomassa energie om je woning te verwarmen.

Comments are closed.