Duurzaamheid

Duurzaamheid; investeer in de energie van de toekomst!

Nu de wetenschap ons nog maar eens opschrikt met de gevolgen van de opwarming van de planeet, is het eens zo belangrijk te investeren in duurzaamheid. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het concept “duurzaamheid” vanuit een groen standpunt wordt bekeken. Groene energie en duurzaamheid gaan immers hand in hand. Heel wat onderzoekers motiveren beleidsmakers dan ook om meer middelen vrij te maken voor baanbrekend onderzoek naar bronnen van energetische duurzaamheid. Op dit moment zijn er een aantal groene bronnen die perfect voldoen aan de criteria die wetenschappers kwalificeren onder de noemer duurzaamheid. Het nadeel bestaat er echter in dat de meeste groene bronnen –energie-opwekkers die perfect stroken met energetische duurzaamheid- niet krachtig genoeg zijn om te voldoen aan de huidige energienood. Met andere woorden, het loont de moeite om dat concept “duurzaamheid” even anders te interpreteren. Een energiebron die moet voldoen aan duurzaamheidscriteria moet niet noodzakelijk groen zijn. Maar goed, laten we eerst stilstaan bij het verband tussen duurzaamheid en groene energie.

Duurzaamheid

Duurzaamheid; hoe zit het met de gemiddelde kerncentrale?

“Duurzaamheid” –als energetisch idee- kan je op twee manieren bekijken. Enerzijds zijn er groene energiebronnen die uitblinken in duurzaamheid; milieuvriendelijke bronnen die langdurig beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er conventionele energiebronnen; bronnen die zeker niet moeten inboeten wat betreft duurzaamheid, maar die niet bepaald milieuvriendelijk zijn. Denk zo maar aan de gemiddelde kerncentrale. Kernenergie, opgewekt door de huidige vorm van de kerncentrale, is een duurzame optie. Iedere kerncentrale slaagt er met verve in om genoeg energie op te wekken om zo honderdduizenden van energie te voorzien. Het nadeel? De gemiddelde kerncentrale is niet bepaald milieuvriendelijk. Een kerncentrale die op hol slaat, eist een erg hoge tol van de natuur. Bovendien kan je als voorstander van een gezond leefmilieu het radioactieve afval dat een kerncentrale produceert niet negeren. En toch, bekijk je een kerncentrale vanuit het oogpunt van duurzaamheid, dan valt het niet te ontkennen dat kernenergie een langdurige en stabiele energiebron is. Bovendien zijn er meer dan tig getalenteerde wetenschappers die druk werken aan het vervuilende aspect van een kerncentrale. Met andere woorden; een huwelijk tussen kernenergie en duurzaamheid is helemaal niet uitgesloten.

Kernenergie en duurzame energie; twee handen op een buik?

Zolang groene energiebronnen niet kunnen instaan voor een volledige energievoorziening, loont het de moeite om te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar kernenergie en duurzaamheid. Het spreekt absoluut voor zich dat de gemiddelde kerncentrale nooit helemaal vrij zal zijn van schadelijk afval, maar dat mag geen reden zijn om het verband tussen duurzaamheid en kernenergie niet te onderzoeken. Het is bijzonder nobel om het enkel te hebben over duurzame energie in termen van groene energie, maar jammer genoeg gaat die situatie alleen op voor een utopische en onbestaande maatschappij. Nu onze honger naar energie ongekende hoogtes bereikt, blijft kernenenergie een bruikbare optie. In de zoektocht naar energie-opwekkers, loont het dan ook de moeite om kerncentrales niet zomaar af te schrijven. Energie opwekken blijft een complexe kwestie; een onmiddellijke oplossing is er nog niet, maar we zijn op de goede weg.

Comments are closed.