Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen; de enige kans op een leefbare toekomst?

Alle doemberichten rond de opwarming van onze planeet ten spijt; er lijkt maar weinig te gebeuren om horrorscenario’s te vermijden. Nochtans is het ondertussen perfect mogelijk om aan de hand van duurzame energiebronnen een hoopvolle toekomst op te bouwen. Dankzij dergelijke soorten energie kan de mens perfect blijven voortbestaan in absolute harmonie met de natuur. De grote vraag is dan natuurlijk waarom de definitieve doorbraak van duurzame energiebronnen dermate lang op zich laat wachten. Enerzijds kan het antwoord gezocht worden bij de overheid. In de ontwikkelde wereld zijn beleidsmakers meer dan op de hoogte van de voordelen van duurzame energiebronnen, maar lijken zulke soorten energie niet meteen grote winsten met zich mee te brengen. Anderzijds kan je ook opperen dat de consument nog steeds niet klaar is om radicaal te breken met klassieke soorten energie. Voor de man in de straat betekent een complete omschakeling naar duurzame energiebronnen vaak een aanpassing van het eigen leefpatroon. En toch; willen we onze kinderen een leefbare omgeving aanbieden, dan zit er niets anders op dan massaal in te zetten op het gebruik van duurzame energiebronnen.

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen; tientallen soorten energie met een gemeenschappelijk doel.

Een bijkomende factor die de opkomst van duurzame energiebronnen wat bemoeilijkt, moet in het eigen kamp worden gezocht. Vandaag zijn er veel soorten energie die als duurzame energiebronnen worden aanschouwd. Als consument krijg je zo de indruk dat je dan meteen ook verschillende soorten energie in huis moet halen. Dat klopt natuurlijk niet; wil je graag gebruik maken van duurzame energiebronnen, dan ben je al geholpen met een aantal standaardvormen.

  • Thermische energie is een van die vele duurzame energiebronnen die een probleemloze implementatie in het gezinsleven verdient. Aan de hand van zonnecellen en zonnepanelen kan je makkelijk je hele huis verwarmen en voorzien van elektriciteit. Dat kan natuurlijk ook met andere soorten energie –duurzaam of klassiek-, maar als consument is thermische energie de optie die het best voorhanden ligt.
  • Naast zonne-energie zetten doe-het-zelfzaken ook in op windenergie. Via handige bouwpakken kan je vandaag zelf een windmolen in elkaar knutselen. Zulke duurzame energiebronnen passen perfect in het plaatje van een groene planeet, maar toch is het ook zo dat dergelijke soorten energie in huis al wat meer voeten in de aarde hebben. Een windmolen in je achtertuin –zelfs een klein exemplaar- is niet meteen een aanlokkelijk vooruitzicht.

Duurzame energiebronnen

Op de keper beschouwd maakt het natuurlijk niet uit welke duurzame energiebronnen je verkiest; het komt er eerder op aan gebruik te maken van dergelijke soorten energie. Doe je dat niet, dan is het vooral belangrijk om te beseffen dat je keuze tussen de verschillende klassieke soorten energie belangrijke gevolgen kan hebben. Hoe je het ook draait of keert, duurzame energiebronnen zijn de enige betrouwbare optie voor een groene toekomst; dat is de conclusie die getrokken wordt uit elk betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. Is het effectief vijf voor twaalf? Daar is de wetenschap nog niet uit, maar elke dag zonder een hoger gebruik van duurzame energiebronnen doet de klok sneller tikken.

Comments are closed.