Energiekosten

Last van hoge energiekosten? Ga je energieverbruik na!

energiekostenHoe zit het bij jou? Heb jij net als een groot deel van de bevolking last van hoge energiekosten? Dan is het dringend tijd om je energieverbruik na te gaan! Het klinkt erg ongeloofwaardig maar een recente studie van een aantal energieproviders heeft uitgewezen dat een groot segment van de Nederlandse bevolking niet beseft dat hun energiekosten evenredig zijn aan het eigenlijke energieverbruik. Benieuwd wat er precies aan de hand is? Het onderzoek wees zo uit dat jonge stellen vaak -ten onrechte- aannemen dat hun eigenlijke energiekosten in lijn lagen met een vast maandelijks bedrag. Toch ligt het energieverbruik van duizenden stellen hoger dan het bedrag dat er maandelijks betaald wordt. Met andere woorden; ligt het energieverbruik hoger dan de energiekosten, dan mag je aan het einde van het jaar een fikse afrekening verwachten. Laat dat nu net zijn wat er massaal gebeurde over heel Nederland! Wil je zulke scenario’s vermijden? Ga vandaag je energieverbruik na!

Ga je energieverbruik na en vermijd hoge energiekosten!

Dankzij allerlei technische snufjes is het vandaag niet al te moeilijk om je energieverbruik na te gaan. Wat je daar precies voor moet doen? Neem snel contact op met je energieleverancier en haal een energiemeter in huis! Aan de hand van dat toestelletje kan je nauwkeurig nagaan hoe het zit met je energieverbruik in huis. Kom je zo tot de vaststelling dat het energieverbruik van bepaalde toestellen heel wat hoger ligt dan verwacht, dan kan je daar makkelijk een mouw aan passen om hoge energiekosten te vermijden! Een wasmachine heeft zo een hoger energieverbruik dan je zou denken! Vermijd hoge energiekosten en probeer je wasbeurten af te stemmen op je hoeveelheid was! Verspil geen energie door enkele kledingstukken in de wasmachine te doen. Daarnaast kan je je eigen energieverbruik ook makkelijk aan banden leggen door rekening te houden met een aantal schattingen op jaarbasis.

Je energieverbruik op jaarbasis; ga je energiekosten na!

Naast het gebruik van de energiemeter kan je nagaan hoe het zit met je energiekosten door handig gebruik te maken van schattingen. Dat betekent dat energieleveranciers klanten statistieken kunnen voorleggen rond het gemiddelde energieverbruik van een doorsnee gezin.

energiekosten

  • Het gemiddeld gezin geeft zo op jaarbasis €900 uit aan verwarming, €180 aan warm water, €228 aan verlichting, … Tel je al die bedragen op en deel je dat getal door twaalf, dan kom je aan je maandelijkse geschatte energiekosten. Hou er opnieuw echter rekening mee dat je eindafrekening hoger kan zijn!
  • Wil je een onaangename eindafrekening vermijden? Betaal maandelijks hogere energiekosten dan je schatting aangeeft. Op die manier ben je er vrijwel zeker van dat je eigenlijke energieverbruik lager ligt dan de betaalde energiekosten. Het resultaat? Een positieve eindafrekening waarbij je een deel van het betaalde bedrag kan terugvorderen.
  • Vergeet echter ook niet dat je makkelijk je energieverbruik kan aanpassen! Nu al klaar voor een kleine tip? Het onderzoek dat vermeld werd aan het begin van dit stuk gaf ook aan dat verschillende stellen de verwarming blijven gebruiken in de zomer. Maak liever gebruik van de zon en zie je energieverbruik en je energiekosten dalen!
Comments are closed.