Energiesparen

Energiesparen; jong geleerd is oud gedaan!

Het is niet juist, maar toch is het zo; we denken zelden na over ons energieverbruik. Kinderen die vandaag op school leren over methodes om energie op te wekken, krijgen in hetzelfde lessenpakket amper info over energiesparen. Als jonge knaap leer je op de schoolbanken wél over het belang van groene en hernieuwbare energie, maar over energiesparen blijft het vaak windstil. Energiesparen gaat hand in hand met een positieve houding ten opzichte van je eigen energieverbruik. Als ouder is het dan ook belangrijker dan ooit om je kinderen niet alleen te wijzen op de voordelen van energiesparen; kinderen moeten ook beseffen dat een te hoog energieverbruik nefaste gevolgen kan hebben voor het milieu. Kinderen leren omgaan met energieverbruik en het belang van energiesparen kan op erg eenvoudige manieren. Vertel hen waarom het belangrijk is om het water niet te laten stromen tijdens het tandenpoetsen; besteed wat aandacht aan recyclage of leer hen wat meer over wat er met ons restafval gebeurt.

energiesparen

Energiesparen; beperk je eigen energieverbruik!

Ongeacht de reden waarom je aan energiesparen doet, een lager energieverbruik kent alleen maar voordelen. Laten we er dan ook maar geen doekjes om winden; anno 2014 betekent energiesparen een ruimer gezinsbudget. Je energieverbruik verminderen, is een makkelijke manier om aan het einde van de maand wat meer financiële ademruimte te hebben. Maak het jezelf niet moeilijk; energiesparen kan aan de hand van een aantal eenvoudige richtlijnen; verlaag je energieverbruik door wat aan je leefpatroon te sleutelen. Het perfecte startpunt? Je verwarming! Verlaag je energieverbruik door je verwarming wat lager te plaatsen. Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat het menselijk lichaam binnenshuis geen onderscheid kan maken tussen een temperatuurverschil van enkele graden. Vind je het toch wat fris? Doe dan een warme trui aan en verwarm je met de gedachte dat je de natuur en je portefeuille een dienst levert! Energiesparen kan ook makkelijk aan de hand van je verlichting. Let erop dat je alle lichten dooft wanneer je uitgaat. Energiesparen gaat eens zo makkelijk wanneer je verantwoordelijk omspringt met je eigen lichtverbruik!

Energiesparen; denk aan je energieverbruik op lange termijn!

Hoewel energiesparen vooral financiële voordelen levert op korte termijn, zijn er tientallen opties voorhanden om je energieverbruik ook op lange termijn te beperken. Energiesparen op lange termijn is meer dan haalbaar als je besluit met groene energie te werken. Dat betekent dat je kiest voor energiebronnen die goed zijn voor het milieu en de maatschappij! Groene energie wordt vaak opgewekt aan de hand van de natuur zelf, denk zomaar aan zonne- en windenergie. Particulieren maken ondertussen al even gebruik van de technologie van zonne-energie om het energieverbruik van hun gezin aan te pakken. Je kan moeiteloos energiesparen zonder grote sommen geld uit te geven, maar vergis je niet. Besluit je je woning toch structureel te veranderen om je energieverbruik aan te pakken én om energiesparen zo een kans te geven, dan is het maar een kwestie van tijd tot dat je investering je honderden euro’s bespaart. Vanuit welk perspectief dan ook; energiesparen is nooit verloren moeite.

Comments are closed.