Energieverbruik berekenen

Je energieverbruik berekenen is geld uitsparen!

Net zoals bij heel wat andere dingen in het leven, heeft jammeren over hoge elektriciteitsrekeningen geen zin. Je kan je beter inspannen om een eigenlijke energiebesparing te weeg te brengen. Natuurlijk, voordat er bij je thuis sprake kan zijn van een aanzienlijke energiebesparing, kan je eerst best je energieverbruik berekenen. Onlangs was het nog groot nieuws in Belgiƫ. Aangezien een aantal Waalse kerncentrales het laten afweten, bestaat de kans erin dat grote stukken van het land zonder energie dreigen te vallen. Uiteraard is dat geen goed nieuws, maar dat hoeft niet problematisch te zijn. In de veronderstelling dat elk Belgisch gezin voor een minimale energiebesparing gaat, moet het land helemaal niet meer vertrouwen op kerncentrales. Je energieverbruik berekenen en bewust omgaan met de manier waarop je met warmte en elektriciteit omspringt, komt niet alleen jezelf maar de hele gemeenschap ten goede. De vraag is dan enkel waarom slechts enkele gezinnen effectief hun energieverbruik berekenen. Misschien is klagen leuker dan actie ondernemen?

energieverbruik berekenen

Je energieverbruik berekenen; haal je handen uit de mouwen!

Je energieverbruik berekenen kan best leuk zijn. Beschouw het als een kordate manier om komaf te maken met energieverslinders bij je thuis. Zonder al te technisch te worden, kan je stellen dat je het energieverbruik kan berekenen op twee manieren.

  • Klop vandaag nog aan bij je energieleverancier en vertel hen dat je denkt aan een energiebesparing. Neem een telemeter mee naar huis en ga zo na wat het eigenlijke verbruik is van alle elektrische toestellen bij je thuis. Je energieverbruik berekenen doe je door al die verbruikte eenheden op te tellen. Dit proces klinkt wat omslachtig; maar voor je het weet, kan je aan de hand van deze methode overgaan tot een indrukwekkende energiebesparing.
  • Je energieverbruik berekenen door al je toestellen te testen kan even duren. Ben je eerder op zoek naar een snelle manier om een energiebesparing in de hand te werken? Vraag een schatting aan bij je energieleverancier! Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst rond je woning en je dagelijkse gewoonten, krijg je een geschatte waarde van je energieverbruik. Op basis van een dergelijke schatting weet je meteen wat je betaalt aan elektriciteit en warmte. Wil je overgaan tot een energiebesparing? Pas een van je leefgewoonten aan en vraag enige tijd later weer een schatting aan!

energieverbruik

Niet klagen maar berekenen!

Het is de logica zelve; hoe kan je een energiebesparing realiseren zonder je energieverbruik te bereken? Het is dan ook absurd om als gezin een lagere energierekening na te streven als je weigert je eigen leefgewoonten aan te passen. Je energieverbruik berekenen kan een duidelijke eerste stap zijn naar een energiebesparing, maar het vergt wel wat doorzettingsvermogen. Gelukkig kan je een energiebesparing al in de hand werken door te vertrouwen op details.

  • Doe het licht uit wanneer je de kamer verlaat.
  • Verlaag de thermostaat van het badwater met een graad.
  • Koud in de woonkamer? Trek een dikke trui aan.
  • Doe je verwarming niet aan als er deuren op een kier staan.
  • Kies voor een passief huis!

Zulke tips toepassen maakt je energieverbruik berekenen alleen maar interessanter! Ook jij kan thuis voor een energiebesparing gaan!

Comments are closed.