Kerncentrale

De kerncentrale; oplossing voor jouw energieverbruik?

Sta jij weleens stil bij je eigen energieverbruik? Aan het einde van iedere maand betaal je vast braafjes je elektriciteitsrekening, zonder je af te vragen waar je verbruikte energie precies vandaag komt. Je kent vast een aantal energieleveranciers, maar besef je ook dat zij vaak niet instaan voor de eigenlijke opgewekte energie? Grote leveranciers kopen vaak energie aan uit centrales in het buitenland. Op die manier kan het grote publiek een beroep blijven doen op een hoog energieverbruik. Het laatste decennium werd het stilaan duidelijk dat onze honger naar energie blijft stijgen. In dat opzicht vallen heel wat ontwikkelde landen terug op de kerncentrale als voornaamste energiebron. Ondanks de vele bezwaren die groene jongens durven opperen, is de kerncentrale een makkelijke en betrouwbare manier om de huidige mate waarin wij energie verbruiken te behouden. De gemiddelde kerncentrale die vandaag wordt gebruikt om in te staan voor ons energieverbruik, levert makkelijk voldoende energie op om duizenden gezinnen te voorzien van elektriciteit en warmte.

kerncentrale

Energieverbruik en de kerncentrale; de risico’s waard?

Kerncentrales stellen ons in staat om weinig tot geen rekening te houden met ons dagelijkse energieverbruik. Vergelijk het een beetje met een oliebron; het ontginnen van de bron houdt nadelen in, maar de voordelen wegen nu eenmaal wat meer door. Dat idee gaat ook op voor de kerncentrale. Zolang er niets misgaat, is de kerncentrale die je vandaag tegenkomt een betrouwbare energieopwekker. Maar net zoals de olieput, kent de kerncentrale ook een andere kant van de medaille. Wanneer ons energieverbruik afhankelijk wordt van een kerncentrale, betekent dat meteen ook dat we instaan voor de productie van duizenden vaten radioactief afval. Op die manier betekent vertrouwen op een kerncentrale om in te staan voor ons latere energieverbruik ook spelen met de gezond van de algemene bevolking. Kerncentrales produceren zo niet alleen gevaarlijk kernafval; een centrale die op hol slaat, kent rampzalig gevolgen voor zowat elk aspect van ons leefmilieu. In dat opzicht moet de nood aan veilige en betrouwbare kerncentrales dan ook worden benadrukt. Vertrouwen op oude en onstabiele kerncentrales om een hoger energieverbruik mogelijk te maken, zou dan ook je reinste waanzin zijn.

De kerncentrale; hoge kosten, lage opbrengsten?

Kerncentrales zijn een prima manier om een hoger energieverbruik mogelijk te maken. Naast mogelijke gezondheidsrisico’s loont het ook de moeite om even stil te staan bij het energieverbruik van een kerncentrale. In de financiële wereld beweert men weleens dat je enkel winst kan boeken door te investeren. Trek je die analogie door, dan moet je erkennen dat een kerncentrale heel wat energie verbruikt om later energie op te wekken. De grote vraag is dan ook of het energieverbruik van een enkele kerncentrale te verantwoorden valt. De relatieve kosten voor het energieverbruik van een kerncentrale worden momenteel geraamd op een kleine €0,06/kWh, dat is evenveel als het verbruik van een alledaagse elektriciteitscentrale. Hou je rekening met het grote aantal consumenten dat een kerncentrale meer kan bedienen, dan moet je erkennen dat het energieverbruik van dergelijke installaties helemaal niets voorstelt in vergelijking met de opbrengst. Met andere woorden, de investering zorgt voor hopen winst!

Comments are closed.