Wat is groene energie?

Wat is groene energie? Het belang van schone energiebronnen!

Wat is groene energie? Dat is maar een van de vragen waar schoolkinderen vandaag een begrijpelijk antwoord op moeten formuleren. In vergelijking met slechts een decennium geleden, gaat er vandaag heel wat meer aandacht op school uit naar betrouwbare energiebronnen en vragen zoals “wat is groene energie?”. Bekijk je dit vraagstuk vanuit het perspectief van de modale burger, dan volstaat het om te beweren dat groene energie strookt met energiebronnen die geen schadelijke stoffen uiten tijdens het verbrandingsproces. Sommige wetenschappers gaan hier zelfs nog een stapje verder in. “Wat is groene energie?” In dat geval mag je het vorige antwoord aanvullen met het gegeven dat er tijdens het productieproces van zulke energiebronnen ook geen sprake mag zijn van de uitstoot van schadelijke gassen.

wat is groene energie

Wat is groene energie? Een overzicht!

Om het antwoord op de vraag “wat is groene energie” het makkelijkste te begrijpen, werk je best met een overzicht van zulke energiebronnen.

  • Wat is groene energie? Wat dacht je van energiebronnen zoals de zon of de wind? Energiebronnen die gebruikmaken van de groene kracht van de natuur kan je moeiteloos als antwoord op de vraag “wat is groene energie” gebruiken. Bovendien zijn het net die energiebronnen die de laatste jaren ook meer en meer gebruikt worden door consumenten en energiebedrijven om huis en haard mee te verwarmen. Vandaag is het klein bier geworden om op eigen houtje een kleine windmolen in je tuin te plaatsen. Aan de hand van een compacte generator kan je met dergelijke energiebronnen voldoende warmte en elektriciteit genereren om gedeeltelijk energieneutraal te worden.
  • Het antwoord op de vraag “wat is groene energie” wordt vandaag steeds vaker ingevuld aan de hand van water. Daarmee wordt bedoeld dat waterenergie een van de opkomende energiebronnen is. Oosterse landen zoals China maken al even gebruik van de immense kracht van water via waterkrachtcentrales. Het antwoord op de vraag “wat is groene energie” wordt in China ingevuld door een combinatie van factoren. Enerzijds gaat het hier om een energiebron die zo goed als niet vervuild, anderzijds krijg je te maken met een van die zeldzame groene energiebronnen waar je honderdduizenden mensen mee kan voorzien van warmte en stroom.

Wat is groene energie? Ondanks een invulling die lichtjes kan wisselen, kom je aan het einde van de rit uit bij hetzelfde resultaat. Groene energiebronnen draaien rond een ecologisch verantwoorde manier om energie te produceren. Daarbij gaat het niet alleen om het terugdringen van schadelijke gassen; in een ideale situatie zorgt de implementatie van dergelijke energiebronnen ook voor een bijkomend banenbestand.

wat is groene energie

In dat opzicht kan je kiezen voor groene energiebronnen perfect omschrijven als een bewuste keuze voor een klimaatneutrale toekomst. Als consument kan je zo je steentje bijdragen door consequent te kiezen voor schone energiebronnen. Het antwoord op de vraag “wat is groene energie?” gaat ons immers allemaal aan.

Comments are closed.