Wind energie

Wind energie; ook voordelig voor jou!

Tot groot genoegen van het milieubewuste aspect van onze maatschappij, lijken groene energiebronnen zoals wind energie eindelijk door te breken. Meer en meer grote energieleveranciers bieden hun klanten wind energie aan als voornaamste energiebron. Die ommezwaai is het resultaat van jaren werk; een milieuvriendelijke strijd waarbij de nadruk viel op twee verschillende aspecten; de ecologische voordelen van wind energie enerzijds; en de (budgettair)vriendelijke manier waarop groene energiebronnen zoals wind energie duizenden gezinnen kunnen voorzien van elektriciteit en warmte. Nu het gros van de bevolking klaar lijkt om over te schakelen op wind energie, dringen milieuorganisaties aan op de directe implementatie van wind energie bij de particuliere gebruiker. In een ideale wereld zou dat betekenen dat elk gezin in Europa kan dromen van een windmolen maken in de achtertuin. Dat project lijkt op het eerste zicht misschien wat onzinnig, maar een windmolen maken om zo zelf wind energie op te wekken, gaat gepaard met bijzonder interessante randaspecten. Het grote nadeel? Zelfs als je weet dat een windmolen maken op lange termijn financieel erg interessant is, gaat het project gepaard met een stevig prijskaartje.

wind energie

Een windmolen maken; de eerste stap is de moeilijkste!

Zelf een windmolen maken lijkt absurd, maar reken je even uit wat je kan besparen door zelf wind energie op te wekken; dan klinkt het idee al snel aanlokkelijk. Net zoals bij de installatie van zonnepanelen, kan je de opgewekte energie haast rechtstreeks naar je eigen woning laten doorstromen. Op die manier ben je niet alleen minder afhankelijk van de prijzen van de energiemarkt; je draagt ook een steentje bij aan het behoud van ons klimaat. Wil je een windmolen maken, maar schrikken de kosten je wat af? Hou dan rekening met de volgende aspecten!

  • Een eigen windmolen maken hoeft niet meteen een groots project te zijn. Zelf een windmolen maken bekijk je dan ook best kleinschalig. Vergeet die enorme parken gevuld met ijzeren reuzen; bedenk liever dat zelfs een kleine windmolen een aanzienlijke hoeveelheid wind energie kan opwekken.
  • Zelf een windmolen maken is de manier bij uitstek om hernieuwbare energie te produceren. Wind energie produceren is een activiteit die erg lang kan doorgaan. Dat betekent meteen ook dat een windmolen maken gepaard gaat met een investering in degelijke bouwmaterialen. In moderne doe-het-zelfzaken kan je tegenwoordig terecht voor complete bouwpakketten. De moeilijkste stap bij zelf een windmolen maken? De generator aansluiten op het elektriciteitsnetwerk! De wind energie die je opwekt, wordt nog steeds geleverd via het traditionele energienetwerk.
  • Wil je besparen op de kosten? Kies dan bij een windmolen maken niet voor een compleet pakket, maar ga voor losse materialen!

Wind energie

Zelf een windmolen maken; wat met turbines?

Wil je graag meer gebruik maken van wind energie, maar is een windmolen maken toch net een stap te ver? Ga dan voor een tussenoplossing en haal kleine windturbines zoals de Archimedes in huis. Zulke turbines leveren niet meteen hopen wind energie; maar toch kan je met het geproduceerde rendement als snel tientallen euro’s per maand besparen!

Comments are closed.