Zonnecel

De werking van zonnepanelen; onbekend is onbemind!

Gaat de werking van zonnepanelen jouw petje te boven? Nochtans is het principe achter de werking van zonnepanelen vrij eenvoudig. Naast een aantal misverstanden rond de werking van zonnepanelen, durven heel wat consumenten zich ook laten leiden door onwaarheden. Heb jij zo ook al gehoord dat zonnepanelen enkel energie opslaan wanneer de zon schijnt? Dat is klinkklare onzin! De werking van zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid licht die de zonnecellen ontvangen. Het spreekt voor zich dat een zonnecel meer energie opwekt wanneer de zon volop schijnt; maar zelfs op een bewolkte dag is de gemiddelde zonnecel actief. Zulke vooroordelen zorgen er jammer genoeg voor dat duizenden Nederlanders en Belgen de werking van zonnepanelen afdoen als technologisch gezwets. Aangezien de Lage Landen niet altijd genieten van een optimaal klimaat om in zonnepanelen te investeren, blijf je maar beter vertrouwen op andere vormen van energie. Gelukkig pompten beide overheden de laatste jaren heel wat geld in de uitwerking van leuke sensibiliseringscampagnes rond de werking van zonnepanelen en de voordelen van zelfs een enkele zonnecel!

zonnecel

Van zonnecel naar zonnepaneel; groene energie bij je thuis!

De effectieve werking van zonnepanelen begint bij energie die opgewekt wordt aan de hand van zonnecellen. Een zonnecel –of een fotovoltaïsche cel- is een energieopwekker die volledig bestaat uit silicium; een donkergrijze metalloïde. De gemiddelde zonnecel bestaat uit twee lagen; overdag –wanneer er voldoende licht is- verplaats elektrische stroom zich tussen de lagen. De elektrische stroom in de zonnecel wordt opgewekt door de absorptie van fotonen; elektromagnetische straling aanwezig in daglicht. Een standaard zonnecel levert een rendement van ongeveer vijf tot vijftien procent, afhankelijk van het soort zonnecel dat op je zonnepaneel wordt gebruikt. Met andere woorden; zonnepanelen zijn grote verzamelingen zonnecellen die via een omvormer aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Op die manier kan je energieleverancier nagaan in welke mate je zelf energie produceert. Dat betekent meteen ook dat de eigenlijke werking van zonnepanelen je elektriciteitsrekening sterk kan beïnvloeden. De energie die je zelf opwekt, hoef je immers niet af te nemen! Natuurlijk hangt het uitgespaarde bedrag wat af van het soort zonnecel dat je gebruikt, maar op termijn mag je altijd op een fikse besparing rekenen!

zonnepanelen

De voordelen van de zonnecel; groen, duurzaam en goedkoop!

Kiezen voor zonnepanelen –en dus voor de kracht van een zonnecel- brengt heel wat voordelen met zich mee!

  • De werking van zonnepanelen staat in voor groene energie! Dat betekent dat de energie die gepaard gaat met het rendement van een zonnecel milieuvriendelijk is. Een zonnecel is immers lang niet zo schadelijk als de gemiddelde fossiele brandstof!
  • Zonnepanelen gebruiken staat gelijk aan een beroep doen op duurzame energie! De levensduur van een zonnecel is best indrukwekkend, maar vergeet niet dat zelfs die tijdsduur in het niets verdwijnt bij de levensduur van de zon! Zonne-energie is een duurzame bron van energie! Met andere woorden; je kan onbeperkt energie opwekken via zonnecellen!
  • Moderne zonnepanelen worden ontworpen om gerecycleerd te kunnen worden! Tot negentig procent van het materiaal in een zonnecel kan makkelijk een tweede leven krijgen!
Comments are closed.